Efter studierna

Vad ska du bli när du blir stor? Funderar du på vad du vill jobba med längre fram? Ska du plugga vidare eller börja jobba direkt? Vad finns det för möjligheter och vad passar dig bäst? Här finns våra studie-och yrkesvägledare, våra ”SYV-are”, till din hjälp.

Studie- och yrkesvägledaren tittar på just din situation och visar på vilka alternativ du har. Det kan handla om att hjälpa dig att hitta information för fortsatta studier, eller hitta lösningar vid studiesvårigheter, programbyten, kursbyten och liknande.

Våra SYV:are är:

Johanna Göthe
Fordon & Transport, Restaurang & Livsmedel, Hantverk Finsnickeri, Hantverk Florist och Hantverk Textil design

Staffan Åström Ahl
Introduktionsprogrammen

Hillevi Brandin
Bygg & Anläggning, El & Energi, Hotell & Turism, VVS & Fastighet

Yrkeshögskola

En yrkesexamen ger dig grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Yrkeshögskoleutbildningar kombinerar teori med praktiskt lärande på arbetsplats. YH-utbildningar erbjuds inom branscher där det finns behov av välutbildad arbetskraft. Innehåll och inriktning varierar och nya utbildningar startar och gamla läggs ner allt eftersom behovet på arbetsmarknaden förändras.

Utbudet är brett och eventkoordinator, bagare & konditor, anläggningsmontör, biogastekniker, elingenjör, tillskärarakademin, transportledare är bara ett fåtal exempel på en mängd YH-utbildningar. De flesta YH-utbildningarna innehåller praktik där man får möjlighet att använda sina nya kunskaper i praktiken, det kallas för Lärande i arbete, LIA. Utbildningstiden för de olika YH-utbildningarna varierar, de flesta utbildningar är på två år. Mer information hittar du på www.myh.se.

Högskola

För att få studera på högskola eller universitet måste du ha vissa förkunskaper. Det krävs att du har grundläggande och ibland även särskild behörighet. Du som går ett yrkesprogram kan i din gymnasieexamen få en grundläggande behörighet genom att i ditt individuella val välja svenska 2 och 3 samt engelska 6.

Att studera på högskola kan skilja sig ganska mycket från att studera på gymnasieskolan. Istället för att läsa flera olika ämnen samtidigt koncentrerar du dig vanligtvis på ett ämne i taget och fördjupar dig i det. En annan skillnad är att studietakten ofta är högre och antalet undervisningstimmar färre. Därför måste du läsa mer på egen hand och ta större ansvar för dina studier på högskolan. När du studerar på högskolan kan du antingen läsa fristående kurser eller gå ett färdigt utbildningsprogram.

Om du läser fristående kurser kan du fritt välja vilka olika kurser du vill läsa och i vilken ordning. Om du går ett utbildningsprogram läser du de kurser som högskolan har bestämt ska ingå i just det programmet. En fördel med att studera på ett utbildningsprogram är att du då är garanterad en plats på alla de kurser som ingår i programmet. Om du väljer att läsa fristående kurser måste du däremot söka och bli antagen till varje enskild kurs. På www.studera.nu hittar du mer information.

Högskoleprovet

Om du har skaffat dig behörighet för högskolestudier kan du öka dina chanser att komma in på den utbildning du har valt genom att göra högskoleprovet. Provet ges två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Anmälan till högskoleprovet sker genom inbetalning av anmälningsavgiften på 450 kronor efter registrering på anmälningssidan. Sista anmälningsdag är alltid den 15 februari och den 15 september, anmälan gör du på www.studera.nu.

Användbara länkar

AllaStudier, studier i Sverige och utomlands

Antagning, ansökan till universitet och högskolor i Sverige

Arbetsförmedlingen, arbete i Sverige och utomlands