Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledaren tittar på just din situation och visar på vilka alternativ du har. Det kan handla om att hjälpa dig att hitta lösningar vid studiesvårigheter, programbyten, kursbyten och liknande. Våra syv:are kan också hjälpa dig med information för vidare studier

Yrkeshögskola

En yrkesexamen ger dig grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Yrkeshögskoleutbildningar kombinerar teori med praktiskt lärande på arbetsplats. YH-utbildningar erbjuds inom branscher där det finns behov av välutbildad arbetskraft. Innehåll och inriktning varierar och nya utbildningar startar och gamla läggs ner allt eftersom behovet på arbetsmarknaden förändras.

Utbudet är brett och eventkoordinator, bagare & konditor, anläggningsmontör, biogastekniker, elingenjör, transportledare är bara ett fåtal exempel på en mängd YH-utbildningar. De flesta YH-utbildningarna innehåller praktik där man får möjlighet att använda sina nya kunskaper i praktiken, det kallas för Lärande i arbete, LIA. Utbildningstiden för de olika YH-utbildningarna varierar, de flesta utbildningar är på två år. Mer information hittar du på myh.se.

Högskola

För att få studera på högskola eller universitet måste du ha vissa förkunskaper. Det krävs att du har grundläggande och ibland även särskild behörighet. Du som går ett yrkesprogram kan i din gymnasieexamen få en grundläggande behörighet genom att i ditt individuella val välja svenska 2 och 3 samt engelska 6.

När du studerar på högskolan kan du antingen läsa fristående kurser eller gå ett färdigt utbildningsprogram. På studera.nu hittar du mer information.

Högskoleprovet

Om du har skaffat dig behörighet för högskolestudier kan du öka dina chanser att komma in på den utbildning du har valt genom att göra högskoleprovet. Provet ges två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Anmälan till högskoleprovet sker genom inbetalning av anmälningsavgiften på 450 kronor efter registrering på anmälningssidan. Sista anmälningsdag är alltid den 15 februari och den 15 september, anmälan gör du på www.studera.nu.