Axel har redan jobbet klart

Axel Karlsson har påbörjat sista året på elprogrammet men redan nu vet han vad han ska göra efter studenten.

I nian gjorde Axel praktik på ett djursjukhus där han var en del med en elektriker. Han tyckte att det verkade vara ett spännande yrke. Han kollade upp information om elprogram och sen stegade han i på ett Öppet hus på Rönnowska skolan. Och fick en bra känsla.

– De kändes som en bra skola. I ettan valde jag inriktningen elteknik där man får jobba mycket med elinstallationer. Man kan också välja automation.

Vad har varit det roligaste med utbildningen hittills?

– Elinstallationer är roligt och det funkar bra. Vi har mycket praktik också och det är roligt att komma ut och jobba.

Och det var när han var på praktik i tvåan på en liten firma i Helsingborg som möjligheter till jobb öppnade upp sig. Han fick sommarjobb efter praktiken och det blir en vända till hos företaget innan han tar studenten. Sedan är det jobb på heltid som gäller.

Känner du dig väl förberedd nu när du snart kommer ut och ska arbeta på riktigt?

– Ja, det tycker jag. Vi lär oss mycket teoretiskt och praktiskt i skolan och ännu mer när vi är ute på praktiken. Det känns mer verkligt när man är ute och gör saker på riktigt.

Är det många som får jobb innan de går ut?

– Vi är några stycken som fått det. En kille ska jobba i Oslo till exempel. Jag tror att om man visar sitt intresse och sköter sig bra har man väldigt stora chanser att få ett jobb efter studenten på elprogrammet. Det finns en efterfrågan på elektriker. Jag tror att det är viktigt att man fullföljer sin utbildning, får sitt examensbevis och att man har sina betyg om man söker andra jobb i framtiden, säger Axel Karlsson.