Hotell och turism

Här får du yrkeskompetens som kan ge dig arbete i den lilla turistorten eller i den stora pulserande staden. 

Är du utåtriktad, glad och positiv? Tycker du att människor är det bästa som finns? Världen ligger för dina fötter!

Studiegång på hotell- och turismprogrammet.

Exempel på studiegång på hotell- och turismprogrammet. Klicka för större bild.

Internationellt präglade inriktningar

Hotell- och turismprogrammet innehåller såväl teori som praktik. På skolan lär du dig hur du arbetar professionellt med gäster på hotell och turister som är på resa inom Sverige eller ute i världen. På våra praktikplatser tränar du och förfinar din förmåga att ge service och utföra olika arbetsuppgifter. Praktikplatserna finns både på hemmaplan och utomlands, till exempel på Mallorca, i Portugal och i Österrike. Första året får du lära både om hotell och turism.

Hotell

Du som väljer inriktning hotell får fördjupa dina kunskaper inom reception, våningsservice och konferens. Du lär dig bokningsprogram, tränar planering, organisation och försäljning. Du får också lära dig allt som behövs för att genomföra en lyckad konferens. Praktiken gör du på ett hotell och chansen är stor att du får sommarjobb och arbete efter studenten.

Turism

Inriktning turism ger dig kunskaper att arbeta inom turistbranschen, antingen i Sverige eller utomlands. Våra duktiga lärare med erfarenhet från branschen hjälper dig att utveckla förmågan att möta olika typer av människor i olika sammanhang. Du läser turismkurser och språk, du får också träna på att framföra information inför stora och små grupper. Att guida, sälja in utflykter och planera aktiviteter är några exempel på vad du får prova på under praktiken. Du får även delta vid olika evenemang för att hjälpa till med servicen.

Arbetslivet

En del av undervisningen får du på olika arbetsplatser (APL – Arbetsplatsförlagt lärande), främst under slutet av din utbildning. Där träffar du dina handledare som delar med sig av sina kunskaper och färdigheter. Detta ger dig också chansen att skapa kontakter för framtiden. Branschen har en stark internationell karaktär och därför är det viktigt att du har goda kunskaper i engelska. Allt för att förbereda dig för ett framtida yrkesliv fyllt av nya spännande människor och platser.

Poängplan

Hotell och turism (PDF, 361 kB)