Restaurang och livsmedel

Vill du jobba som kock, servitör, bagare, konditor, bartender eller med färskvaruhantering? Vill du arbeta i en kreativ och lustfylld miljö med många möjligheter där hela världen kan bli din arbetsplats? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig. 

Detta är ett program för dig som gillar skaparglädje och service i spännande arbetsmiljö. Det är en bransch med stor efterfrågan på utbildad, kvalificerad personal som erbjuder goda framtidsutsikter.  Det finns tre olika inriktningar att välja. Du får utbildning i livsmedelskunskap, hygien och service & bemötande utöver de inriktningsspecifika kurserna som finns. Under första året får du prova på alla för att sedan välja den som passar dig bäst.

Dessa inriktningar finns: 

Kök och servering

Inriktningen för dig som vill lära dig konsten att laga god mat och få chansen att utveckla din kreativitet inom matlagning. Du brinner för råvaror och gör allt för att ge dem som ska äta din mat något speciellt, varje gång.

Du lär dig också hur dina gäster får ett minnesvärt restaurangbesök med god service. Du utvecklar din sociala kompetens, så att du kan bemöta människor glad och positiv med en hög känsla för service.

Från årskurs två specialiserar du dig mot antingen kök eller servering.

Sjöintendentur

Inför årskurs tre kan du som valt köksinriktningen välja vår riksrekryterande inriktning Sjöintendentur. Vill du arbeta ombord på t.ex. ett lastfartyg eller en isbrytare som sjökock är detta inriktningen för dig. Du gör då din APL ute till havs så klart. Här kan du läsa mer om inriktningen.

Bageri och konditori

Du lär dig ett traditionsrikt hantverk som hela tiden utvecklas. Du lär dig bakning av bröd/vete/wiener och inom konditoridelen är det allt från småkakor och kondisbitar till tårtor. Här finns det möjlighet att jobba i både små och stora företag samt att starta eget.

Vi tog silver i Servering 2019

Rönnnowska skolan tog silver i Servering i Gymnasie-SM som gick av stapeln i Grythyttan. Tävlade gjorde Ellen Åberg och Noah Karlsson.

Gymnasie-SM i Grythyttan

Arbetslivet

En del av din undervisning får du ute på företag (APL – Arbetsplatsförlagt lärande), främst i slutet av din utbildning. Här får du chansen att träffa yrkesmänniskor som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. En riktigt bra chans för dig att bygga upp kontakter och visa upp din talang.

Vi har utbildade handledare

Apl-handledare och yrkeslärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har gått Skolverkets apl-handledarutbildning. Denna utbildning riktar sig till de handledare och yrkeslärare som har elever i apl, dvs. arbetsplatsförlagt lärande. Syftet med utbildningen är att höja kvalitén ytterligare på det arbetsplatsförlagda lärandet. Apl-handledarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är därmed ännu bättre rustade för att handleda elevers lärande ute i arbetslivet.
Läs mer på skolverkets webb.