Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du jobba som kock, servitör, bagare, konditor eller bartender? Vill du arbeta i en kreativ och lustfylld miljö med många möjligheter där hela världen kan bli din arbetsplats? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig.

Detta är ett program för dig som gillar skaparglädje och service i spännande arbetsmiljö. Det är en bransch med stor efterfrågan på utbildad, kvalificerad personal som erbjuder goda framtidsutsikter.  Det finns tre olika inriktningar att välja. Du får utbildning i livsmedelskunskap, hygien och service & bemötande utöver de inriktningsspecifika kurserna som finns. Under första året får du prova på alla för att sedan välja den som passar dig bäst. I vår egen restaurangmatsal Parapeten kombinerar du praktik och teori under din utbildning till kock eller serveringspersonal. I vårt eget bageri Sötbiten utbildar vi framtidens bagare och konditorer som bakar bland annat bröd, småkakor och tårtor som säljs i vårt konditori.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.



Så ansöker du till Restaurang och livsmedel

De här inriktningarna finns:

Kök och servering

Inriktningen för dig som vill lära dig konsten att laga god mat och få chansen att utveckla din kreativitet inom matlagning. Du brinner för råvaror och gör allt för att ge dem som ska äta din mat något speciellt, varje gång.

Du lär dig också hur dina gäster får ett minnesvärt restaurangbesök med god service. Du utvecklar din sociala kompetens, så att du kan bemöta människor glad och positiv med en hög känsla för service.

Från årskurs tre specialiserar du dig mot antingen kök eller servering.

Sjöintendentur

Inför årskurs tre kan du också välja vår riksrekryterande inriktning Sjöintendentur. Vill du arbeta ombord på t.ex. ett lastfartyg eller en isbrytare som sjökock är detta inriktningen för dig. Du gör då din APL ute till havs så klart. Här kan du läsa mer om inriktningen.

Bageri och konditori

Du lär dig ett traditionsrikt hantverk som hela tiden utvecklas. Du lär dig bakning av bröd/vete/wiener och inom konditoridelen är det allt från småkakor och kondisbitar till tårtor. Här finns det möjlighet att jobba i både små och stora företag samt att starta eget. Inriktningen väljer du redan efter en termin i årskurs ett.

Thea tog guld i Servering 2020

Vi är så stolta att guldmedaljen i servering i gymnasie-SM 2020 gick till Thea Andersson från Rönnowska skolan! Tävlingen på Måltidens hus i Grythyttan skulle ha varit redan i mars men har först nu ägt rum. Juryn meddelade att det var en hög nivå på årets tävlande. Ingen medföljande lärare fick följa med utan Theas lärare Gunilla Wallin fick följa tävlingen från Helsingborg. För Thea var det flera olika delar innan hon kunde koras till segrare. Tävlingen bestod av tranchering, dekantering, flambering, servettbrytning, service av gäster, blindprov av viner och dessutom ett teoretiskt prov. Thea tog studenten i våras och arbetar idag som servitör på KOL. Stort grattis Thea och lycka till i din framtida yrkesutövning!

Arbetslivet

En del av din undervisning får du ute på företag (APL – Arbetsplatsförlagt lärande), främst i slutet av din utbildning. Här får du chansen att träffa yrkesmänniskor som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. En riktigt bra chans för dig att bygga upp kontakter och visa upp din talang.

Du får lära dig:

  • grundläggande yrkeskompetens för yrken såsom kock/kallskänka, servitör/servitris, bagare/konditor eller kocksteward
  • tillämpa gästpsykologi då du möter människor med olika bakgrund och behov
    utveckla din fantasi och skaparförmåga
  • arbeta med hela tillverkningsprocessen – från råvara till färdig produkt
  • beredskap för arbete och vidare studier utomlands
  • kompetens för påbyggnadsutbildningar, högskole- eller universitetsstudier
  • grundläggande behörighet till yrkeshögskola

Vi har utbildade handledare

Apl-handledare och yrkeslärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har gått Skolverkets apl-handledarutbildning. Denna utbildning riktar sig till de handledare och yrkeslärare som har elever i apl, dvs. arbetsplatsförlagt lärande. Syftet med utbildningen är att höja kvalitén ytterligare på det arbetsplatsförlagda lärandet. Apl-handledarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är därmed ännu bättre rustade för att handleda elevers lärande ute i arbetslivet.
Läs mer på skolverkets webb.



Följ Restaurangskolan på Parapeten på Facebook



Följ oss på Facebook – Bageri och konditori Sötbiten



Följ oss på Instagram

Poängplaner

Poängplanerna kommer att kompletteras med kurserna för grundläggande högskolebehörighet.

Poängplaner Restaurang och livsmedel

Gymnasiegemensamma ämnen 600 poäng År 1 År 2 År 3
Engelska 5 100 100 0 0
Historia 1 A 1 50 0 50 0
Idrott och hälsa 1 100 100 0 0
Matematik 1 A 100 100 0 0
Naturkunskap 1 A 1 50 0 0 50
Religionskunskap 1 50 0 0 50
Samhällskunskap 1 A 1 50 0 50 0
Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 100 100 0 0
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Hygien 100 50 50 0
Livsmedels- och näringskunskap 1 100 50 50 0
Service och bemötande 1 100 50 50 0
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 100 0 0
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng
Gymnasiegemensamma ämnen 600 poäng År 1 År 2 År 3
Engelska 5 100 100 0 0
Historia 1 A 1 50 0 50 0
Idrott och hälsa 1 100 100 0 0
Matematik 1 A 100 100 0 0
Naturkunskap 1 A 1 50 0 0 50
Religionskunskap 1 50 0 0 50
Samhällskunskap 1 A 1 50 0 50 0
Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 100 100 0 0
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Hygien 100 50 50 0
Livsmedels- och näringskunskap 1 100 50 50 0
Service och bemötande 1 100 50 50 0
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 100 0 0
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng

Inriktning Bageri och konditori


Inriktning Kök


Inriktning Servering


Inriktning Sjöintendentur