Restaurang och livsmedel

Denna utbildning ger dig alla möjligheter för ett framtida arbete inom bageri/konditori, matlagning eller servering.

Vill du jobba på havet finns även möjlighet att bli kocksteward. Välj en bransch med goda framtidsutsikter. Du får utbildning i bageri och konditori, färskvaror, delikatess och catering samt kök och servering. Under första året väljer du den inriktning som passar dig bäst. Detta är ett program för dig som gillar skaparglädje och service i spännande arbetsmiljö.

Vi tog silver i Servering 2019

Rönnnowska skolan tog silver i Servering i Gymnasie-SM som gick av stapeln i Grythyttan. Tävlade gjorde Ellen Åberg och Noah Karlsson.

Gymnasie-SM i Grythyttan

Kock/kallskänka

Inriktningen för dig som vill lära dig konsten att laga god mat och få chansen att utveckla din kreativitet inom matlagning. Du brinner för råvaror och gör allt för att ge dem som ska äta din mat något speciellt, varje gång.

Servitör/servitris

Här är det du som ser till att dina gäster får ett minnesvärt restaurangbesök med god service. Du utvecklar din sociala kompetens, så att du kan bemöta människor glad och positiv med en hög känsla för service.

Bagare/konditor

För dig som älskar att baka, allt ifrån småkakor till bröd och lyxiga bröllopstårtor. Här finns det möjlighet att jobba i både små och stora företag samt att starta eget.

Sjöintendentur

Om du är intresserad av att arbeta som sjökock på ett lastfartyg eller en färja kan du välja inriktning sjöintendentur. Här kan du läsa mer om inriktningen.

Färskvaror

Du får stor kunskap om färskvaror i delikatesshantering. Kundservice, bemötande och betjäning är viktiga delar i din utbildning. Butiksäljare och Catering är exempel på branscher du kan arbeta inom.

Arbetslivet

En del av din undervisning får du ute på företag (APL – Arbetsplatsförlagt lärande), främst i slutet av din utbildning. Här får du chansen att träffa yrkesmänniskor som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. En riktigt bra chans för dig att bygga upp kontakter och visa upp din talang.

Vi har utbildade handledare

Apl-handledare och yrkeslärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har gått Skolverkets apl-handledarutbildning. Denna utbildning riktar sig till de handledare och yrkeslärare som har elever i apl, dvs. arbetsplatsförlagt lärande. Syftet med utbildningen är att höja kvalitén ytterligare på det arbetsplatsförlagda lärandet. Apl-handledarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är därmed ännu bättre rustade för att handleda elevers lärande ute i arbetslivet.
Läs mer på skolverkets webb.