Mycket praktiskt arbete leder till yrkesstolthet och jobb

Eleverna i årskurs två på Restaurang- och livsmedelsprogrammet förbereder sin lektion i klassrummet. Klassrummet är Parapetens matsal och förberedelserna består av att duka med linnedukar, hel- och halvbestick och bryta servetter.

Elin Larsson och hennes klasskamrater arbetar flinkt och snabbt. Välputsade glas och fräscha blomsterarrangemang granskas noga och millimeterpassas i dukningen.

– Vi jobbar mycket praktiskt, det är så vi lär bäst. Vi lär nytt och tränar varje dag, säger Elin. Och så har vi roligt, man träffar så mycket människor i det här yrket.

En viktig del av utbildningen handlar om att hantera och läsa av människor. De flesta gäster är trevliga och roliga berättar Elin. Hon har råkat ut för tjuriga gäster också, och då gäller det att bemöta dem på rätt sätt för att kunna ge gästen vad gästen vill ha.

– Vi tränar med riktiga gäster här i vårt fina klassrum på Parapeten och då lär vi oss att hantera människor. Vi tränar kommunikation och samarbete, vilket är viktigt också mellan oss i matsalen och våra klasskompisar i köket.

Gäster bidrar till utbildningen

Britta Petersson är biträdande rektor på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rönnowska skolan. Även hon poängterar att Parapeten är ett klassrum, dit matgäster kommer för att bidra till elevernas utbildning.

– Det här är en utbildningslokal där det precis som i andra lärmiljöer finns utrymme för att göra fel, göra om och utvecklas. Våra gäster är medvetna om att de är här för elevernas skull, inte tvärtom. Det är alltid tre rätter som serveras, och ibland tar det lång tid. Ofta frågar eleverna sin lärare om råd under servering eller kan läraren gå in och korrigera och hjälpa. Det får gästerna räkna med, säger Britta bestämt.

När eleverna valt inriktning andra terminen i tvåan, är det dags att ge sig ut på APL (arbetsplatsförlagt lärande). Handledarna på restaurangerna har gått handledarutbildning på Rönnowska, och bedömer elevernas praktik i samråd med lärarna.

– Det är mycket viktigt med praktik för att omsätta allt eleven lärt sig på skolan. Yrkeskunskapen befästs och de skapar viktiga kontakter i branschen, säger Britta.  Ofta får våra elever helg- och sommarjobb på ställen där de gjort sin APL.

Högskolebehörighet

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan man som på många andra praktiska program läsa till högskolebehörighet. Det innebär att samtidigt som eleven efter tre år på gymnasiet har en yrkesutbildning, så har de – om de väljer det – också högskolebehörighet och kan välja att läsa vidare direkt.

Elin vet precis vad hon vill göra efter studenten; hon vill läsa vidare för att få behörighet att servera på sjön också.

– Jag vill mönstra på ett kryssningsfartyg till Västindien och jobba i matsal till sjöss! Någon gång vill jag också servera på till exempel Nobelmiddagen eller något liknande, där alla servitörerna lägger för samtidigt. Det verkar så häftigt!

Det börjar närma sig servering och eleverna gör de sista finputsningarna vid sina bord.

– Det finns så mycket yrkesstolthet redan hos våra elever, säger biträdande rektor Britta. De arbetar som en grupp tillsammans med sina lärare, som fungerar mer som handledare. Teamkänslan är stark och eleverna stöttar och backar upp varandra när det behövs.

God arbetsmarknad

– Nordvästra Skåne är en stark mat- och turistregion så det känns helt rätt att Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns här. Det ger dessutom goda chanser för riktigt bra APL för våra elever och stora chanser för ett gott yrkesliv. Det finns ett stort behov av duktiga kockar där ute, och kunnig serveringspersonal är alltid en förutsättning för ett bra restaurangbesök.

Att Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rönnowska skolan håller hög klass visar sig inte minst när Gymnasie-SM i restaurang och hotell går av stapeln, en gång om året.

– Våra elever placerar sig ofta högt; i fjol fick våra serveringselever silver och förra året vann de guld. Guld-eleverna gick vidare till Nordiska mästerskapen och tog brons. Det om något visar att en utbildning från Rönnowska står sig bra i  Mat-Sverige, avslutar Britta, inte utan en viss stolthet i rösten.