Rönnowska skolan på Gymnasie-SM

Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i år 3, på Hotell- och Turismprogrammet och Restaurang- och Livsmedelsprogrammet. Varje år får unga talanger visa upp sina färdigheter i grenarna hotell, turism, servering och kock. I finalen tävlar lag från hela Sverige.

Rönnowska skolan har rönt många framgångar genom åren. För rektor Elisabeth Thörnquist är framgångarna ett kvitto på att skolan håller en hög nivå.

– Det visar att vi har otroligt duktiga och målinriktade elever på skolan och att vi håller en fortsatt hög undervisningsnivå på våra program.

När du går år 3 på HT- eller RL-programmet kan du få möjlighet att representera Rönnowska skolan i Gymnasie-SM, som hålls på olika gymnasier varje år. Du får träffa och tävla mot andra elever som pluggar samma som du, och inspireras i andra lärmiljöer. Domarjuryn i tävlingarna består av skickliga yrkeslärare från alla deltagande skolor. Under tre intensiva dagar går du igenom många prov och tävlingsmoment, både teoretiska och praktiska. Momenten poängsätts av juryn där högst poäng vinner. Tävlar du i servering kan dina tävlingsmoment till exempel bestå av att rekommendera viner, blanda cocktails, bryta servetter, tranchering av lammsadel, filea fisk och flambering. Som hotellelev kan du testas i gästbemötande i reception, konferensmottagande och att finna tio fel i ett hotellrum.

Förutom äran kan vinnarna i varje kategori tillsammans med ansvarig lärare till exempel få en vinnardag i en intressant restaurang- och hotellstad i Sverige. Då ingår resa, hotellövernattning, middag på gourmetrestaurang och studiebesök på några av stadens mest spännande och exklusiva hotell och restauranger.

Medaljörerna i kategorierna Kock och Servering får chansen att efter ytterligare kvalificeringstävlingar representera Sverige i Nordiska Mästerskapen, som arrangeras i olika nordiska länder varje år.