Yrkesexamen + högskolebehörighet = sant

Det är måndag förmiddag och på en lektion i kursen Svenska 3 sitter elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet som just nu håller på att skriva en vetenskaplig rapport. Läraren Margareta Främberg inleder lektionen med att repetera hur rapporten ska struktureras.

På Rönnowska skolan går eleverna på sju olika yrkesförberedande program. Efter tre år har eleverna en yrkesexamen. Väljer man som elev att läsa till kurserna Svenska 2 och 3 samt Engelska 6 har man dessutom en grundläggande högskolebehörighet.

Varför har ni valt att läsa till dessa kurser?

– För jag bryr mig om min framtid, svarar Robin Öberg snabbt.

För Saga Träff som tar studenten om några månader är det viktigt att hålla dörrarna öppna framåt i livet.
– Det är smart att passa på att läsa till det under gymnasieåren när det ingår i kursen och är gratis, säger Saga Träff.
– Just nu vill jag jobba. Jag har redan fått jobb som kock på en hamnkrog i Blekinge. Det ska bli så kul att få komma ut i arbetslivet. Jag är så sugen på att få använda allt jag lärt mig under mina skolår och utveckla det vidare.

– Många äldre byter ju jobb och det kanske jag också kommer att göra, säger Max Fredriksson som precis blivit trea i serverings-SM för gymnasieelever. Med en grundläggande högskolebehörighet har jag garderat mig framöver.

Yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet är en bra kombination

Hillevi Brandin jobbar som studie- och yrkesvägledare på Rönnowska. Hon får ofta höra från ungdomar och föräldrar att ett yrkesprogram stänger dörrarna för högskolestudier.

– Det är precis tvärtom skulle jag säga. Genom att välja till dessa kurser som individuellt val får du både en yrkesexamen och en grundläggande högskolebehörighet. Dessutom kan du välja till fler kurser antingen inom programmet eller som utökad kurs. De finns möjlighet att läsa Matematik 2, Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2. Vi brukar i största mån kunna uppfylla elevernas önskan och det kan röra sig om även andra kurser, avslutar Hillevi. Vi vill ju på alla sätt se till att de rustade för framtiden inte bara med sin yrkesutbildning utan även för eventuella framtida studier.