Från Klassrummet till Stjärnkrogen – Majas Drömresa inom Restaurangvärlden

Att få sitt drömjobb direkt efter studenten är något många drömmer om – men för Maja blev det verklighet. Efter att ha gått Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rönnowska skolan har hon redan hunnit arbeta på en Michelin-restaurang, tävla i en av Sveriges mest prestigefyllda kocktävlingar och säkra ett jobb på restaurangen på Maryhill Estate. Med passion, nyfikenhet och hårt arbete har hon bevisat att drömmar kan bli sanna.

Matglädjen som ledde till en framtid i köket

Redan i unga år upptäckte Maja sin kärlek till matlagning. Hon minns hur hon som barn älskade att hjälpa till i köket och experimentera med smaker. Men det var inte förrän hon deltog i matlagningstävlingen Kockduellen i högstadiet som hennes intresse tog fart på riktigt.

– Efter den tävlingen fick jag verkligen upp ögonen för branschen, berättar Maja.

När det var dags att välja gymnasieutbildning föll valet naturligt på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rönnowska skolan. Skolans rykte, de många möjligheterna inom branschen och närheten till hemmet gjorde att beslutet kändes självklart.

– Det bästa med utbildningen var lärarna och klasskompisarna! Vi hade så roligt tillsammans, samtidigt som vi lärde oss enormt mycket, säger Maja.

Maja tävlar i Bocuse d’Or Sweden Commis Awards tillsammans med andra unga kvinnor. På bild syns hon också tillsammans med vår tidigare elev Ellen Rosdahl
Maja tävlar i Bocuse d’Or Sweden Commis Awards tillsammans med andra unga kvinnor. På bild syns hon också tillsammans med vår tidigare elev Ellen Rosdahl

Tävlingen som öppnade dörrar

Under gymnasiet fick Maja chansen att tävla i Bocuse d’Or Sweden Commis Awards, en årlig tävling för unga kvinnor i branschen. Syftet med tävlingen är att inspirera fler kvinnor att tävla i matlagning och på sikt hitta en potentiell svensk kandidat till den internationella prestigetävlingen Bocuse d’Or.

– Det var en otrolig upplevelse! Att få mäta sina kunskaper mot andra duktiga unga kockar och arbeta under press var både utmanande och inspirerande, berättar Maja.

Tävlingen gav henne en inblick i vad som krävs på toppnivå och stärkte hennes självförtroende i köket.

Maja i köket på Restaurant Frantzen i Stockholm
Maja i köket på Restaurant Frantzen i Stockholm

Lärdomar från en Michelin-restaurang

Under utbildningen fick Maja även möjlighet att göra praktik på den Michelin-stjärnade Restaurant Frantzén i Stockholm – en upplevelse som förändrade hennes syn på matlagning.

– Det var helt otroligt! Allt, in i minsta detalj, skulle vara perfekt. Jag fick en helt ny inblick i vad som krävs på den nivån, berättar hon entusiastiskt.

På restaurangen lärde hon sig allt från avancerade skärtekniker till unika smakkombinationer. Men det var inte bara tekniska färdigheter hon fick med sig – det var också en känsla för noggrannhet, precision och passionen som driver några av världens bästa kockar.

– Jag insåg hur viktigt det är att jobba extremt rent och strukturerat. Att få arbeta i en sådan miljö var en ögonöppnare och något jag alltid kommer bära med mig, säger hon.

Steget ut i arbetslivet

Tack vare den gedigna utbildningen och de erfarenheter hon samlat på sig under de olika praktiktillfällena kände sig Maja väl förberedd för arbetslivet. När det var dags att söka jobb tog hon initiativ och skickade in sitt CV och en kort presentationsfilm till Maryhill Estate – en restaurang känd för sin höga kvalitet och unika matupplevelser.

– Jag fick komma på intervju och det ledde till en anställning! Det kändes fantastiskt att få ett jobb direkt efter studenten, säger Maja.

Övergången från skola och praktik till arbetslivet var smidig, mycket tack vare den verklighetsförankrade utbildningen på Rönnowska skolan. Under gymnasietiden hade Maja också extrajobbat, vilket gav henne ytterligare erfarenhet.

– Jag visste vad jag hade att förvänta mig, och det var en trygghet, berättar hon.

Mat på Maryhill Estate
Mat på Maryhill Estate

Tips till framtidens kockar

För de som drömmer om en karriär inom restaurangbranschen har Maja några värdefulla råd:

– Våga ta chanser! Sök praktik på de restauranger du verkligen vill jobba på, våga tävla, prova på att jobba utomlands. Det värsta som kan hända är att du får ett nej – men oftast leder det till något positivt, säger hon.

Hon lyfter också vikten av att vara engagerad och visa intresse.

– Om du är driven, trevlig och visar att du vill lära dig kommer du långt. Sen är det såklart en fördel om du är stresstålig, kreativ och strukturerad, säger hon.

En ljus framtid inom gastronomin

Maja ser ljust på sin framtid inom restaurangbranschen och har många drömmar. Hon vill tävla mer, jobba utomlands – kanske på en lyxkryssare eller i en exklusiv restaurang – och en dag starta sitt eget ställe.

– Jag älskar att den här branschen erbjuder så många möjligheter. Man kan jobba var som helst i världen och utvecklas hela tiden, säger hon.

Och vem vet? Kanske får vi se Maja som en av kockarna på framtida Nobelmiddagar eller i köket på en av världens bästa restauranger. En sak är säker – hon har redan bevisat att hon har vad som krävs för att nå sina drömmar.

Vi på Rönnowska önskar henne stort lycka till.
Följ hennes matresa här: TeastByMaja