Vill du jobba som kock, servitör, bagare, konditor eller bartender? 

Vill du jobba som kock, servitör, bagare, konditor eller bartender? Vill du arbeta i en kreativ och lustfylld miljö med många möjligheter där hela världen kan bli din arbetsplats? 

Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig! 
Hos oss får du ett program där skaparglädje och service i en spännande arbetsmiljö är i fokus. Det är en bransch med stor efterfrågan på utbildad, kvalificerad personal som erbjuder goda framtidsutsikter.

I vår egen restaurangmatsal Parapeten kombinerar du praktik och teori under din utbildning till kock och servicepersonal. Här får du lov att laga mat och servera betalande gäster och öva dina färdigheter på riktigt. I vårt eget bageri Sötbiten utbildar vi framtidens bagare och konditorer. Du får också möjlighet att öva på din serviceförmåga när du säljer dina bakverk i vårt skolbageri.

Tävla under din skolgång

Som elev har du möjlighet att tävla – både inom matlagning, servering och bageri. Nyligen tävlade Ellen och Alfons i gymnasie-SM där de tävlade mot andra gymnasieskolor i Sverige. Ellen och Alfon kom på en tredje plats och är mycket nöjda över sin insats.
Läs mer om deras resa, om vad det innebär att tävla och vad du bör tänka på här.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Vill du få mat lagad av framtidens kockar eller handla hem fika till familjen? 

Läs mer om vår restaurang Parapeten och vår bageributik Sötbiten.

Har du frågor?

Kontakta gärna någon av våra studie- och yrkesvägledare.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar

  • Kök och servering
  • Sjöintendentur
  • Bageri och konditori

Sökkod: RL-RW-K

Vad kan programmet leda till?

Efter din utbildning hos oss är du behörig för vidare högskolestudier. Möjliga framtida yrken för dig är, kock, servitör, bagare, konditor, eller bartender.

Certifierad yrkesutbildning

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är certifierade av: Vista. Läs mer här.

Följ oss på sociala medier

Våra inriktningar

Kök och servering

Inriktningen för dig som vill lära dig konsten att laga god mat och få chansen att utveckla din kreativitet genom matlagning. Passar dig som brinner för råvaror och gör allt för att ge dem som skall äta din mat något speciellt, varje gång. Du lär dig också hur dina gäster får ett minnesvärt restaurangbesök med god service. Du utvecklar din sociala kompetens, så att du kan bemöta människor glad och positiv med en hög känsla för service. Från årskurs tre specialiserar du dig på antingen kök eller servering.

Sjöintendentur

Inför årskurs tre kan du också välja vår inriktning Sjöintendentur. Vill du arbeta ombord på exempelvis ett lastfartyg eller en isbrytare som sjökock är detta inriktningen för dig – ett äventyr utöver det vanliga. Självklart får du göra din APL (praktik) ute till havs.

Bageri och konditori

På denna inriktningen lär du dig ett traditionsrikt hantverk som ständigt utvecklas. Du lär dig bakning av både bröd, vete och wiener samt konditordelen med allt från småkakor, kondisbitar och tårtor. Här finns möjlighet att jobba i både stora och små företag, eller varför inte starta eget företag?

Poängplan

Poängplaner Restaurang och livsmedel

Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng År 1 År 2 År 3
Engelska 5 100 100 0 0
Engelska 6 100 0 100 0
Historia 1 A 1 50 0 50 0
Idrott och hälsa 1 100 100 0 0
Matematik 1 A 100 100 0 0
Naturkunskap 1 A 1 50 0 0 50
Religionskunskap 1 50 0 0 50
Samhällskunskap 1 A 1 50 50 0 0
Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 100 100 0 0
Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2 100 0 100 0
Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 100 0 0 100
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Hygien 100 100 0 0
Livsmedels- och näringskunskap 1 100 100 0 0
Service och bemötande 1 100 100 0 0
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 100 0 0
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng
Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng År 1 År 2 År 3
Engelska 5 100 100 0 0
Engelska 6 100 0 100 0
Historia 1 A 1 50 0 50 0
Idrott och hälsa 1 100 100 0 0
Matematik 1 A 100 100 0 0
Naturkunskap 1 A 1 50 0 0 50
Religionskunskap 1 50 0 0 50
Samhällskunskap 1 A 1 50 50 0 0
Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 100 100 0 0
Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2 100 0 100 0
Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 100 0 0 100
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Hygien 100 100 0 0
Livsmedels- och näringskunskap 1 100 100 0 0
Service och bemötande 1 100 100 0 0
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 100 0 0
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng

Inriktning Kök

Inriktning Bageri och konditori

Inriktning Sjöintendentur

Inriktning Servering