Vill du bli kock, servitör, bagare, konditor eller bartender? 

Drömmer du om att arbeta i en kreativ och lustfylld miljö med många möjligheter och där hela världen kan bli din arbetsplats? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet absolut något för dig. 

I detta program är skaparglädje och service i en spännande arbetsmiljö i fokus. Du utbildar dig för en bransch som har stor efterfrågan på kvalificerad personal och som erbjuder goda framtidsutsikter.

I skolans restaurangmatsal Parapeten kombinerar du praktik och teori under din utbildning till kock eller servicepersonal. Du får laga god mat, servera betalande gäster och öva dina färdigheter på riktigt. I bageriet Sötbiten utbildar du dig med likasinnade till framtidens bagare och konditorer. Du får också möjlighet att öva upp din serviceförmåga när du säljer dina läckra bakverk i skolbageriet.

Tävla under din skolgång

Du kan delta i flera olika tävlingar inom matlagning, servering och bageri. Nyligen tävlade Ellen och Alfons mot andra gymnasieskolor i gymnasie-SM. De kom trea och är mycket nöjda över sin insats. Läs mer om deras resa, om vad det innebär att tävla och vad du bör tänka på här.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Vill du njuta av mat lagad av framtidens kockar eller köpa hem fika till familjen? 

Läs mer om vår restaurang Parapeten och vår bageributik Sötbiten.

Har du frågor?

Kontakta gärna någon av våra studie- och yrkesvägledare.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar

  • Kök och servering
  • Sjöintendentur
  • Bageri och konditori

Sökkod: RLRL0-RW-K

Vad kan programmet leda till?

Efter din utbildning är du behörig för vidare högskolestudier. Du kan även yrkesarbeta som kock, servitör, bagare, konditor eller bartender.

Certifierad yrkesutbildning

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är certifierade av: Vista. Läs mer här.

Följ oss på sociala medier

Våra inriktningar

Kök och servering

Det här är inriktningen är för dig som vill lära dig konsten att laga god mat och få chansen att utveckla din kreativitet genom matlagning. Den passar dig som brinner för råvaror och som gör allt för att ge dem som ska äta din mat något speciellt, varje gång. Du lär dig ge dina gäster ett minnesvärt restaurangbesök och utvecklar din sociala kompetens så att du kan bemöta människor på ett glatt och positivt sätt och med hög känsla för service. Från årskurs tre specialiserar du dig på kök eller servering.

Bageri och konditori

Här får du lära dig ett traditionsrikt hantverk som ständigt utvecklas. Du lär dig allt om bakning av bröd, vete och wiener samt konditordelen med allt från småkakor till kondisbitar och tårtor. Du utbildar dig till att jobba i stora som små företag – eller till att starta eget företag inom yrket.

Poängplan

Preliminära poängplaner för HT25.

Poängplaner Restaurang och livsmedel

Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng
Svenska/svenska som andraspråk Nivå 1 100
Svenska/svenska som andraspråk Nivå 2 100
Svenska/svenska som andraspråk Nivå 3 100
Engelska Nivå 1 100
Engelska Nivå 2 100
Matematik Nivå 1a 100
Samhällskunskap Nivå 1a1 50
Historia Nivå 1a1 50
Religionskunskap Nivå 1 50
Idrott och hälsa Nivå 1 100
Naturkunskap Nivå 1a1 50
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Livsmedels- och näringskunskap Nivå 1 100
Måltid och bransch Nivå 1 200
Måltid och bransch Nivå 2 100
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng
Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng
Svenska/svenska som andraspråk Nivå 1 100
Svenska/svenska som andraspråk Nivå 2 100
Svenska/svenska som andraspråk Nivå 3 100
Engelska Nivå 1 100
Engelska Nivå 2 100
Matematik Nivå 1a 100
Samhällskunskap Nivå 1a1 50
Historia Nivå 1a1 50
Religionskunskap Nivå 1 50
Idrott och hälsa Nivå 1 100
Naturkunskap Nivå 1a1 50
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Livsmedels- och näringskunskap Nivå 1 100
Måltid och bransch Nivå 1 200
Måltid och bransch Nivå 2 100
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng

Inriktning Kök och servering

Inriktning Bageri och konditori