Bygg och anläggning

Prova på att arbeta praktiskt inom bland annat snickeri, anläggning, mureri, målning, plåtslageri och betongarbete, för att sedan välja inriktning.

På programmet lär du dig att hantera maskiner, verktyg och material samt förstå vikten av säkerhet. Du arbetar i lag med andra elever och med en lärare som arbetsledare. Detta är programmet för dig som vi ha en stadig grund i arbetslivet. Här kan du bygga din framtid.

Husbyggnad

Är det byggnadssnickare, betongarbetare eller murare du vill bli? Då ska du välja denna inriktning. Husbyggnad innebär varierande arbetsuppgifter, allt från villor och stora hyreshus till internationella byggprojekt.

Mark och anläggning

Denna inriktning lär dig olika markarbeten som görs före och efter ett bygge. Du lär dig även att lägga ledningar för exempelvis avlopp. Anläggare arbetar dessutom med gatu och vägarbeten och i vissa fall med anläggning av parker och trädgårdar.

Plåtslageri

Erbjuder dig två yrkesområden, byggnadsplåtslageri och ventilation. Båda med krav på noggrannhet och hantverksskicklighet. Byggnadsplåtslagaren tillverkar och monterar plåtdetaljer för olika ändamål, till exempel takhuvar, fönsterbleck, plåtar för tätning, rännor och stuprör. Ventilationsplåtslagaren tillverkar och monterar delar till ventilationssystem.

Måleri

Ett skapande och flexibelt hantverksyrke med omväxlande arbetsuppgifter. Utbildningen omfattar målning samt uppsättning av tapeter, väv med mera. Du ges också chansen att testa olika former av dekorativ målning som schablonmålning och ådringsmålning.

Arbetslivet

Arbetet inom bygg- och anläggningsbranschen innebär ett varierande och roligt arbete med hög laganda. De två sista åren får du möjlighet att visa din talang ute på företag där också större delen av din utbildning sker (APL – Arbetsplatsförlagt lärande).