Ida har jobbet klart – redan innan studenten

Ida i köket på Parapeten under en lunch i skolan.

Medan många elever räknar ner till studentdagen med osäkerhet kring framtiden, har Ida Stille redan sitt första heltidsjobb i hamn. Hon är en av många elever på Rönnowska skolan som visar att en yrkesutbildning kan vara en rak väg till arbetslivet.

När vi träffar Ida är det knappt en månad kvar till studenten den 5 juni. Hon går sista året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet och blickar redan framåt – för veckan efter utspringet kliver hon rakt in i arbetslivet med en heltidsanställning på Brasseriet i Helsingborg.

– Jag har jobbat extra där på kvällar och helger, och nu efter studenten blir det heltid med både lunch- och kvällspass. Det känns fantastiskt, säger Ida med ett leende.

Valet av utbildning var självklar för Ida. 

– Min mamma är kock och gick också på Rönnowska. Jag har vuxit upp med matlagning som en naturlig del av vardagen, så det har alltid känts rätt. Jag skuggade en elev här på Rönnowska när jag gick i nian och då visste jag att det var hit jag skulle.

Under utbildningen har Ida haft praktik på tre olika restauranger: KOL & Cocktails, Brasseriet och nu senast Teaterkrogen Culise .Hon uppskattar att hon fått testa på olika miljöer, matlagning och arbetsstilar.

– Alla tre ställen har varit väldigt olika, vilket jag gillar. Det har gjort att jag lärt mig mycket och kunnat utvecklas på olika sätt.

En av utbildningens stora höjdpunkter, enligt Ida, är de engagerade lärarna.

– De är fantastiska! Man får en personlig relation till dem och vi lär oss så mycket. I trean får vi också mer frihet – vi får hitta på egna rätter och lägga upp maten som vi vill.

Tilldelas stipendium för hennes engagemang
Idas driv har inte gått obemärkt förbi. Redan i tvåan blev hon uppmärksammad av Handelsklubben i Helsingborg som tilldelade henne ett stipendium för hennes engagemang i skolan. Pengarna använde hon till att gå en pralinkurs i Malmö tillsammans med klasskamraten Lukas och till att köpa ett professionellt knivset.

– Pralinkursen var superkul! Vi fick temperera choklad, prova olika smaker och lära oss hantverket bakom praliner. Det var en upplevelse jag kommer minnas länge.

För den som funderar på att söka till ett praktiskt program har Ida tydliga råd:
– Välj något du verkligen tycker är kul! Om man är skoltrött kan det vara perfekt att gå något praktiskt där man får skapa och jobba med händerna.

Hon lyfter också fram hur viktigt det är att visa intresse:
– Våga fråga, visa att du vill lära dig. Det var så jag fick jobbet – de såg att jag verkligen ville vara där och utvecklas.

Framtidsdrömmarna är stora. Ida vill jobba utomlands och utforska olika matkulturer.

– Jag vill se världen, jobba på restauranger i andra länder. Och kanske starta något eget en dag, men det får vänta tills jag samlat mer erfarenhet.

Men först – studenten och ett heltidsjobb, Ida är redo och vi önskar henne stort lycka till!