Vill du bli kock, servitör, bagare, konditor eller bartender?
Drömmer du om att arbeta i en kreativ och lustfylld miljö med många möjligheter och där hela världen kan bli din arbetsplats? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet absolut något för dig.
I detta program är skaparglädje och service i en spännande arbetsmiljö i fokus. Du utbildar dig för en bransch som har stor efterfrågan på kvalificerad personal och som erbjuder goda framtidsutsikter.
I skolans restaurangmatsal Parapeten kombinerar du praktik och teori under din utbildning till kock eller servicepersonal. Du får laga god mat, servera betalande gäster och öva dina färdigheter på riktigt. I bageriet Sötbiten utbildar du dig med likasinnade till framtidens bagare och konditorer. Du får också möjlighet att öva upp din serviceförmåga när du säljer dina läckra bakverk i skolbageriet.
Tävla under din skolgång
Du kan delta i flera olika tävlingar inom matlagning, servering och bageri. Nyligen tävlade Ellen och Alfons mot andra gymnasieskolor i gymnasie-SM. De kom trea och är mycket nöjda över sin insats. Läs mer om deras resa, om vad det innebär att tävla och vad du bör tänka på här.
Vill du njuta av mat lagad av framtidens kockar eller köpa hem fika till familjen?
Läs mer om vår restaurang Parapeten och vår bageributik Sötbiten.
Har du frågor?
Kontakta gärna någon av våra studie- och yrkesvägledare.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Inriktningar
- Kök och servering
- Sjöintendentur
- Bageri och konditori
Sökkod: RL-RW-K
Vad kan programmet leda till?
Efter din utbildning är du behörig för vidare högskolestudier. Du kan även yrkesarbeta som kock, servitör, bagare, konditor eller bartender.
Certifierad yrkesutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är certifierade av: Vista. Läs mer här.
Följ oss på sociala medier
Våra inriktningar
Poängplan
Poängplan för HT25 kommer inom kort.
Poängplaner Restaurang och livsmedel
Gymnasiegemensamma ämnen | 900 poäng | År 1 | År 2 | År 3 |
---|---|---|---|---|
Engelska 5 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Engelska 6 | 100 | 0 | 100 | 0 |
Historia 1 A 1 | 50 | 0 | 50 | 0 |
Idrott och hälsa 1 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Matematik 1 A | 100 | 100 | 0 | 0 |
Naturkunskap 1 A 1 | 50 | 0 | 0 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 | 0 | 0 | 50 |
Samhällskunskap 1 A 1 | 50 | 50 | 0 | 0 |
Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2 | 100 | 0 | 100 | 0 |
Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 | 100 | 0 | 0 | 100 |
Programgemensamma ämnen | 400 poäng | |||
Hygien | 100 | 100 | 0 | 0 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Service och bemötande 1 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 | 100 | 0 | 0 |
Individuellt val | 200 poäng | |||
Gymnasiearbete | 100 poäng |